PVDA neemt deel aan Antwerp Pride voor wereldwijde holebi- en transgenderrechten

De PVDA neemt deel aan de optocht n.a.v. de Antwerp Pride op zaterdag 10 augustus. Een manifestatie tegen de vele discriminaties van holebi’s en transgenders, onder andere in sportclubs en op de werkvloer. En in het bijzonder in het teken van de internationale solidariteit. Met de World Outgames als positief element en de brutale homofobie in Rusland als alarmerende factor.

Dit jaar valt Antwerp Pride samen met de World Outgames, een internationaal treffen waar holebi’s en transgenders uit alle hoeken van de wereld verbroederen en verzusteren door samen aan sport en cultuur te doen. Dit is niet enkel een aangename en enthousiasmerende bijeenkomst maar ook een statement tegen homo- en transfobie. In vele sportclubs worden homoseksuelen immers nog steeds gediscrimineerd.

De PVDA verheugt zich ook over het succes van de mensenrechtenconferentie die in het kader van de World Outgames plaatsvond en een belangrijk luik bevatte over de rol die de vakbeweging kan spelen in het verdedigen van de rechten van holebi’s en transgenders op de werkvloer. Er voor uitkomen dat je homo of lesbisch bent, is ook daar niet altijd zo vanzelfsprekend.

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw verwoordde het op de conferentie als volgt: “Wanneer je voortdurend strategieën moet ontwikkelen om te vermijden dat je geaardheid wordt onthuld, heb je nog weinig vrijheid om je als werknemer goed te voelen in je vel. Wanneer je niet zoals andere collega’s kan meepraten over je gezin, omdat je schrik hebt dat je wordt ‘ontmaskerd’, heb je nog weinig vrijheid om je goed in je vel te voelen. Wanneer je je anders moet gedragen dan je bent, heb je geen vrijheid meer om je goed te voelen in je vel.”

Voor de volledige gelijkheid tussen homo- en heteroseksuelen is er nog een lange strijd te voeren, zoals nu ook weer pijnlijk blijkt uit de in Rusland gestemde homofobe wet.

Borgerhouts districtsschepen Zohra Othman, Antwerps provincieraadslid Kris Merckx en Antwerps provinciaal PVDA-voorzitter Wouter Van Damme zullen namens de PVDA deelnemen aan de Antwerp Pride.