Buurt sportpaleis kreunt onder parkeeroverlast

Volgens het Evenementenvervoerplan 2012 van het Sportpaleis ‘ontziet het vervoersplan de woonbuurten en leidt dat tot een daling van de klachten van buurtbewoners’. Districtsschepen Sekeris antwoordde tijdens de districtsraad van 23 januari op een vraag van PVDA+ fractievoorzitter Els Jacobs dat ‘er welgeteld één officiële klacht binnenkwam bij de bevoegde instanties’.

Twee verklaringen die mijlenver van de realiteit in Kronenburg en Ten Eekhove staan. Els Jacobs van PVDA+ heeft een verklaring voor deze schijnbare tegenstelling: “De evaluatie van het Evenementenvervoerplan gebeurd door vertegenwoordigers van de stad, het Sportpaleis en De Lijn. Buurtbewoners komen niet aan bod. Het college bevestigde dat ook op de districtsraad door te zeggen dat er geen politici bij die evaluatie aanwezig zijn, en al zeker geen bewoners. Als je op die manier met inspraak en participatie omgaat is het natuurlijk makkelijk om problemen te ontkennen of negeren.”
En dat er wel degelijk een groot parkeerprobleem is toont de affichecampagne van PVDA+ in de wijken. Gedurende enkele weken in december gingen buurtbewoners van deur tot deur met een affiche. Met deze affiche willen zij de boodschap geven aan bezoekers van het Sportpaleis dat hun straten geen parkeerterreinen zijn. “De ontvangst en respons op onze affiche waren enorm” aldus Stefan Sentobin en Chris Stappaerts. “Zowat iedereen was blij dat er eindelijk iemand iets deed. Je ziet dat ook als je door de wijk rijdt, waar je al snel een honderdtal raamaffiches tegenkomt.”
De bewoners willen duurzame oplossingen voor dit voortslepende probleem. “We willen dat de Park en Ride verbindingen uitgebreid en verbeterd worden. Daarnaast willen we ook één, buiten de wijk gelegen, centraal parkeerterrein dat direct met de ring verbonden is.”
Dat het Evenementenvervoerplan minder klachten registreert wil volgens Stefan en Chris niet zeggen dat de problemen opgelost zijn. “De mensen vertellen ons dat ze niet meer bellen naar de blauwe lijn, want dat de politie toch niet optreedt bij evenementen in het Sportpaleis. Daarom willen wij als buurtbewoners in maart zeker betrokken zijn bij de evaluatie van het Evenementenvervoerplan.”

Perscontact: Els Jacobs PVDA+ Districtsraadslid Deurne 0486/870034

Perscontact buurtbewoners: Stefan Sentobin 0475/835936