Solidariteit met actie chauffeurs van De Lijn

Wouter Van Damme

De voorbije dagen staakten de buschauffeurs van het noorden van Antwerpen. De PVDA heeft alle begrip voor de onvrede bij de werknemers van De Lijn en steunt hun acties. De PVDA stuurde een solidariteitsbrief.

"De voorbije dagen voerden de buschauffeurs van het noorden van Antwerpen actie. Ze staakten tegen een situatie die onhoudbaar is geworden. 

De Vlaamse regering besliste immers om te gaan besparen bij De Lijn. Het resulteerde in het afschaffen van lijnen, overvolle bussen en trams en langere wachttijden. Een situatie die onleefbaar is voor de beide groepen die dagdagelijks met het openbaar vervoer te maken hebben. 

Enerzijds is er de chauffeur die buiten de overbezette bussen en moegewachte reizigers ook nog eens geconfronteerd wordt met de druk van onrealistische rijtijden.

Anderzijds is er de reiziger die eerst zijn vaste lijnen zag verdwijnen. Die nu zelden de bus op het beloofde tijdstip ziet aankomen, en er dan veel langer over doet om op zijn bestemming te geraken. Als de bus al niet propvol zijn halte passeert. 

Zo krijg je omstandigheden die aanleiding geven tot steeds minder dienstverlening, en steeds meer agressiviteit. Na alle signalen die er al gegeven werden, brieven naar de regiodirectie van De Lijn, de betoging van vakbonden en reizigers door Antwerpen eind 2012, komt er maar geen beweging. De PVDA heeft dan ook alle begrip voor de onvrede bij de werknemers van De Lijn en steunt hun acties. 

Met de PVDA willen we de besparingen ook op districtsniveau terug op de politieke agenda plaatsen. De regiowerkingen in Merksem en Luchtbal doen op dit ogenblik een enquête bij de reizigers over de lijnen naar het noorden, die erg getroffen werden. Zo willen we zicht brengen op de achteruitgang die de besparingen hebben teweeggebracht en voorstellen doen om de situatie te keren.

De omstandigheden waarin de chauffeurs vandaag werken moeten veranderen, de dienstverlening voor de reizigers moet beter. Want een kwalitatief en betaalbaar openbaar vervoer is een cruciale sleutel voor de enorme uitdagingen van milieu en mobiliteit die vandaag moeten aangepakt worden.

Voor de PVDA Antwerpen, 

Wouter Van Damme"