Antwerpse kussen en lintjes tegen homofobie in Rusland

Yvan Brys

Tussen de 500 en de 1.000 mensen namen vrijdagvond deel aan de actie “To Russia With Love” aan het Russische consulaat in Antwerpen. Er werd geprotesteerd tegen het groeiende homofobe klimaat in Rusland.

De actie, georganiseerd door het Antwerpse Roze Huis, werd ondersteund door politici van de Antwerpse meerderheid (Ludo Van Campenhout, Philip Heylen) en de oppositie (PVDA, Groen, Animo), en vakbondsmilitanten. De actie was gericht tegen de nieuwe wetgeving in Rusland die “propaganda” voor homoseksualiteit verbiedt. Het begrip “propaganda” wordt heel breed geïnterpreteerd. Ook hand in hand lopen op straat is strafbaar.

De nieuwe wetgeving bracht ook al een reeks haatmisdrijven op gang. De daders plaatsen vaak zelf filmpjes van hun criminele feiten op het internet. Maar zelfs deze feiten aanklagen wordt onmogelijk gemaakt door de huidige wetgeving.

De actie van vrijdagavond kende een ongeziene opkomst. Dat heeft te maken met de grote onrust die het huidige klimaat in Rusland veroorzaakt én door de aanwezigheid van een internationaal gezelschap dat de voorbije week deelnam aan de World Outgames, de alternatieve spelen voor holebi’s en transgenders.

De actievoerders werden toegesproken door Russische atleten die blij verrast waren door de massale steun. Ze merkten op dat een dergelijke manifestatie in Rusland gegarandeerd zou worden uiteengeranseld door de politie. Ze kondigden ook aan dat ze in eigen land verder actie zullen voeren tegen de homofobe wetgeving en daarvoor rekenen op de steun van holebi’s en transgenders uit de hele wereld.

Na de kus-actie (die nog eens extra herhaald werd omdat de VRT ze live in Het Journaal van 19 u wou brengen) werden honderden lintjes in de regenboogkleuren vastgeknoopt aan de omheining rond het consulaat.

Vandaag zaterdag 10 augustus trekt de Antwerp Pride langs de Scheldekaaien in Antwerpen. Ook de PVDA neemt deel. Afspraak om 14 u aan de Waterpoort op Antwerpen Zuid.